02
март
2020
Тиімді тамақтану.
Мектебімізде тамақтанудың адам өміріндегі маңызы туралы 9-11 сынып оқушылары арасында дөңгелек үстел өткізілді. Мектеп медбикесі және сынып жетекшілеріменг арнайы ұйымдастырылған іс-шаралар жүргізілді. Сонымен қатар оқушыларға арнайы сауалнама таратылып, тамақтану бойынша әр түрлі пікірлер қарастырылды.
Тамақтану – ағзаның қуат шығынының орнын толтыруға, тілдер құрылуына және жаңартылуына, қызметтерін реттеп отыруға, қажетті ағзаға түсетін заттардың қорытылу, сіңу және сіңірілу үрдістері, ағзаның өмір сүруге, денсаулығын және жұмысына қабілеттілікті сақтауға қажет нәрлі заттарды (ақуыз, май, көміртегі, дәрумендер, минералдар, тұздар) бойға сіңіру процесі.
Тиімді тамақтану
-Тиімді тамақтану адам біраз ауру сырқауға ұшырамай, оларды оңай жеңіл отырады.
-Тиімді тамақтану мезгілсіз, ерте қартаюдан алдын-ала сақтындырады.
-Асқазаны, жүрек қан тамыры т.б. сырқатқа ұшырағанда тамақтанудың арнайы ойластырылып, жасалған ас үлесі мен режимінің бір түрі болып табылады.
-Тамақтану бүкіл органикалық бір қалыпты дамуы мен үйлесімді қызметін қамтамасыз ететіндей болып ұйымдастырылуы тиіс.
Сонымен қатар оқушылар өздері тамақтың жұғымдылығы, тамақтану мезгілдері, емдік тамақтану, қоғамдық тамақтану туралы өз ойларын ортаға салып ой бөлісті.
Бүгінгі дөңгелек үстелдегі талқыланған тақырыптар оқушылар үшін өте құнды мәлімет болғандығын айтып, іс-шараның шынайы өз өмірлеріне ықпал тигізетініне ризашылық білдірді.



Тамақтану – ағзаның қуат шығынының орнын толтыруға, тілдер құрылуына және жаңартылуына, қызметтерін реттеп отыруға, қажетті ағзаға түсетін заттардың қорытылу, сіңу және сіңірілу үрдістері, ағзаның өмір сүруге, денсаулығын және жұмысына қабілеттілікті сақтауға қажет нәрлі заттарды (ақуыз, май, көміртегі, дәрумендер, минералдар, тұздар) бойға сіңіру процесі.
Тиімді тамақтану
-Тиімді тамақтану адам біраз ауру сырқауға ұшырамай, оларды оңай жеңіл отырады.
-Тиімді тамақтану мезгілсіз, ерте қартаюдан алдын-ала сақтындырады.
-Асқазаны, жүрек қан тамыры т.б. сырқатқа ұшырағанда тамақтанудың арнайы ойластырылып, жасалған ас үлесі мен режимінің бір түрі болып табылады.
-Тамақтану бүкіл органикалық бір қалыпты дамуы мен үйлесімді қызметін қамтамасыз ететіндей болып ұйымдастырылуы тиіс.
Сонымен қатар оқушылар өздері тамақтың жұғымдылығы, тамақтану мезгілдері, емдік тамақтану, қоғамдық тамақтану туралы өз ойларын ортаға салып ой бөлісті.
Бүгінгі дөңгелек үстелдегі талқыланған тақырыптар оқушылар үшін өте құнды мәлімет болғандығын айтып, іс-шараның шынайы өз өмірлеріне ықпал тигізетініне ризашылық білдірді.


