24
февраль
2020
"Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі"
Сыпатай Әлібекұлы атындағы №19 жалпы білім беретін мектебімізде 2020жылдың 27-қаңтар 27-ақпан аралығында "Мектеп асханасы "Республикалық алдын-алу іс-шарасы ұйымдастырылып өткізілді.Білім беру ұйымында білім алушылардың мектебімізде апталық жоспары жасалынып ,атаулы іс-шаралар өткізілді.17-ақпан күні "Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі тақырыбында дөңгелек үстел ұйымдастырылды .Мектеп оқушыларының бір мезгіл ыстық тамақпен қамту жұмысының іс-шараларының жүргізілу жобасымен таныстыру,дұрыс тамақтанудың адам денсаулығына тигізетін әсері туралы мәлімет беру,ата-аналарға мектеп жұмысына белсенді араласуға шақыру мақсатында оқушылар мен ата-аналар арасында дұрыс тамақтанудың маңызы туралы сұрақтар төңірегінде әңгіме жүргізілді.Мектептің медбикесі:Ахметова А.
және ДОТЖО:Г.Ендыбаеваның арнайы дайындаған көрсетілімдерімен ата-аналар мен оқушылар танысты.Адамзат денсаулығын сақтаудың басты-шарты дұрыс тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн.Тиімді дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға ,ағзаның қалыптты өсуі мен дамуына ,жұмыс қабілеттінің жоғарлауына және ағзаның қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді.
Дұрыс тамақтану ережелері:
1.Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек.
2.Тамақты асықпай мұқият шайнап ,тамақтану режимін сақтап жеу керек.
3.Таңертенгі асты мұқият ішу керек .Егер ағзаның 10-12сағат тамақ қабылдамаса ,онда ағзадағы қант азайып кетеді.
Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары:
1.Тағамның құрамында негізгі керек заттары:
(нәруыз,көмірсу,май)болуы тиіс.
2.Тамақ рационында (дәрумендер ,тағамдық талшықтар болуы тиіс)
3.Тәулік бойы тамақтану тәртібін ,мөлшерін сақтау.
4.Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек.
Сонымен ата-аналар мен оқушылар ыстық тағамның адам денсаулығына пайдасын және зиянды тағамдардың адам өміріне кері әсерін тигізетіні туралы мәліметпен құлағдар болды.
және ДОТЖО:Г.Ендыбаеваның арнайы дайындаған көрсетілімдерімен ата-аналар мен оқушылар танысты.Адамзат денсаулығын сақтаудың басты-шарты дұрыс тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн.Тиімді дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға ,ағзаның қалыптты өсуі мен дамуына ,жұмыс қабілеттінің жоғарлауына және ағзаның қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді.
Дұрыс тамақтану ережелері:
1.Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек.
2.Тамақты асықпай мұқият шайнап ,тамақтану режимін сақтап жеу керек.
3.Таңертенгі асты мұқият ішу керек .Егер ағзаның 10-12сағат тамақ қабылдамаса ,онда ағзадағы қант азайып кетеді.
Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары:
1.Тағамның құрамында негізгі керек заттары:
(нәруыз,көмірсу,май)болуы тиіс.
2.Тамақ рационында (дәрумендер ,тағамдық талшықтар болуы тиіс)
3.Тәулік бойы тамақтану тәртібін ,мөлшерін сақтау.
4.Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек.
Сонымен ата-аналар мен оқушылар ыстық тағамның адам денсаулығына пайдасын және зиянды тағамдардың адам өміріне кері әсерін тигізетіні туралы мәліметпен құлағдар болды.